Gå til innholdet

Kymar 75 år: – Det kommer sikkert til å gå bra i hundre år til

– Frank Coates grunnla selskapet ElektroMek i Dronningens gate 11 i Moss en maidag i 1945, forteller Tore Harstad. Han startet som læregutt i selskapet vårt i 1965, og er den som vet mest om Kymars 75 år lange historie. I dag er han 72 år og pensjonist.

 

5. mai 1945, tre dager før freden brøt løs, stod denne bekjentgjørelsen i Moss Avis.

 

Besøk av Ferdinand Porsche

Gamle Coates tok ingeniørutdannelsen sin i Tyskland, og en av medstudentene hans var Ferdinand Porsche, sønn av den berømte grunnleggeren av bilfabrikken. Porsche jr. besøkte faktisk Coates her i Moss, og det var kanskje årsaken til at Coates og ElektroMek begynte å jobbe med dynamoer og elstartere for biler.

Forholdene var ganske kummerlige i ElektroMeks nye verksted fra 1945.
 

Rotter og dårlige hjelpemidler

Noen år senere flyttet vi til Fyllinga, hvor containerhavna i Moss ligger i dag. Der utvidet vi tilbudet vårt til også å omfatte elektromotorer til industrien.
– Fyllingen lå der fremdeles, så for å komme inn i lokalet om morgenen måtte de først jage vekk rotter, smiler Tore.
Da Tore begynte her til 2,50 kroner i timen, het firmaet El-Trafo, var fem ansatte og holdt til i Rabekkgata. Opp gjennom årene har de skiftet navn flere ganger, slik som F. CoatesCoates elektromotor AS og Lönne Service AS.

Etter 53 år i Kymar, har Tore Harstad endelig blitt pensjonist.
 

Tore forteller at arbeidsforholdene var ganske kummerlige den gang. De hadde omtrent ingen hjelpemidler, bortsett fra noen taljer.
– For å få kobberviklingene ut av motorene, varmet vi dem opp med gass og surstoffbrennere. Så gikk vi der og pustet inn giftig røyk, mens vi brukte tenger og rå muskelkraft for å rive ut kobberet. Men dette førte jo til at vi ble ganske sterke i armene, da.

 

På Solgaard Skog ble alt bra

Den gang drev selskapet også med produksjon av varmeelementer til plastindustrien. Coates eide også en plastavdeling som siden ble solgt til Hamax AS. Pengene derfra brukte han til å bygge lokalene på Solgaard Skog. Der startet de også produksjon av børster til elektromotorene.
– Vi flyttet inn i 1972, og da ble arbeidsforholdene langt bedre, sier Tore. – Fremdeles var vi bare fem ansatte på verkstedet, men etter hvert kom flere til.

 

Storsatsing på nye markeder

I oktober 1988 fikk Tore ansvaret for driften av selskapet. Frem til da hadde vi basert oss på industrikunder i Moss og nærmeste omegn. Men dette var på vei nedover, så det ble nødvendig å utvide markedet vårt og øke omsetningen.
– I løpet av kort tid hentet vi inn fire nye mann, og sendte folk ut på veien for å få tak i nye kunder, sier Tore. – Dette lykkes vi med, og i årene som kom gikk omsetningen rett til værs. Vi hadde mange flinke folk her, og vi hentet inn stadig flere. Til slutt hadde vi 25 mann i arbeid.

 

– Det ryktes fort når du gjør en god jobb

Da Kina kom på markedet med billige småmotorer, ble det mer lønnsomt å skifte dem ut enn å få dem reparert. Vi valgte derfor å konsentrere oss om kunder med behov for større enheter.
– Det gikk kjempebra, og vi tiltrakk oss en rekke store og spennende kunder. I dag er det omtrent ingen begrensninger for hvor store motorer vi kan håndtere.

I 2009 ble selskapet slått sammen med Component Service, og fikk navnet Lönne Service. I 2013 ble det solgt, og er i dag et selvstendig selskap, med avdelinger også i Stavanger, Bergen og Trondheim.  I 2015 byttet firmaet navn til Kymar.

I dag er det nesten ingen begrensninger for hvor store elmotorer Kymar kan håndtere.
 

– Med alle de flinke folkene vi har her i Kymar, er jeg er sikker på at dette vil gå bra i minst hundre år til, fastslår Tore. – Hvis du gjør en god jobb, så sprer ryktet seg fort og skaffer deg nye kunder. Dette har vi vært flinke til i Kymar. Vi er også allsidige: Vi tar alt, både høyspent- og lavspentmotorer, generatorer … you name it. For det er jo slik at hvis det roterer og går på strøm, så fikser Kymar det …


Se arkiv

KYMAR © 2024 | Personvernerklæring

KYMAR AS
Solgaard Skog 7, 1599 Moss

Faktura: faktura@kymar.no. E-post: info@kymar.no. Salg: salg@kymar.no.
Vakttelefon: +47 92 43 20 85*

*fakturerbar tjeneste